söndag 22 augusti 2010

TJUREN FRÅN BRONX / RAGING BULL



[RECENSION]
Ibland upplever man ett filmögonblick som man vet att man kommer komma ihåg hela livet, som kommer ligga till grund för vad man tycker om andra filmer i en viss genre. Jag har precis upplevt ett sådant filmögonblick. Jag har sedan jag som tolvåring såg Gangs of New York varit ett stort Martin Scorcese-fan och att jag väntat så här länge med att se Raging Bull är för mig så här i efterhand en gåta, för Raging Bull är en helt fantastisk film. Stämningen sätts redan under förtexten med det genialiska draget att använda stycket Intermezzo av Pietro Mascagni som musik, och Scorcese visar här en väldigt fin och känslosam berättelse om mellanviktsboxaren Jake La Motta.

Jag har nog aldrig riktigt förstått Robert De Niros storhet tidigare, han har alltid varit en skådespelare som varit i gråzonen, som det har varit okej att se filmer med, men som inte varit en favorit, men i Raging Bull gör han ett fantastiskt porträtt av Jake La Motta, boxaren som gör allt för att jobba sig mot en titelmatch om mellanviktsbältet och vars ständige motståndare Sugar Ray Robinson gör allt för att ta det ifrån honom.
Bildspråket och musiken gör sitt och Raging Bull blir en filmupplevelse över många andra, en story man fördjupar sig i, och genom att se filmen har jag blivit sugen på att läsa Jake La Mottas, som ju är en verklig person, biografi som ligger till grund för filmen.

Dessutom blev jag som förtrollad av Cathy Moriarty (klicka för bild), som spelar Vickie La Motta, Jakes fru och följeslagare under hans proffskarriär. Hon är fantastiskt vacker och speglar ett självförtroende och en kämparanda i sin rollkaraktär som var ovanligt för kvinnor på fyrtiotalet. En underbar tolkning av vad som verkar vara en underbar kvinna.

Även Joe Pescis roll som Joey La Motta, Jakes manager, bror och bästa vän bör nämnas. Joe Pesci har alltid imponerat på mig, både i Goodfellas och Casino, och gör inte heller här en dålig insats.

Mycket bra film som borde ses av alla, oavsett om man är intresserad av boxning eller inte.

8,8/10

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar